All åkning utanför markerad pist är offpist och sker på egen risk. Respektera skyltar, markeringar och lavinfaran. Alla som åker offpist bör ha kunskap och erfarenhet av laviner.
Var uppmärksam på lavinfaran:
I terräng med mer än 20-30 graders lutning är det nästan alltid lavinfara. Gör alltid dina egna värderingar även om andra redan åkt i området.
I basområdet vid Holvinheisen (8-stolsliften) finns informationstavlor med väderförhållande och lavinrisk. Är du osäker fråga skidpatrullen.
Lavinfaran kan på flera ställen vara högre och kan utlösas i mindre branta häng eller med mindre viktbelastning än det som som prognosen anger!
Öva med din utrustning:
Även om du har all utrustning är det viktigt att du vet hur den fungerar och att du övar mycket och ofta. På toppen till vänster av Holvinheisen (8-stolsliften) finns ett område med nergrävda sändare som är unikt i Norden. I Europa för övrigt finns det bara ett fåtal liknande anläggningar.
Hur lång tid behöver du för att finna kamraten som precis blev slukad av ett snöskred? Alla vet att kamraträddning är avgörande för att överleva när olyckan är framme. När lavinen går blir det kaotiskt och oöversiktligt. Då är det en fördel att vara trygg med användandet av utrustningen. Easysearcher-systemet Hemsedal har är självförklarande och du kan välja att söka efter en eller flera personer. Klockan börjar att ticka när träningssöket startar. På ett område som mäter 50 meter gånger 50 meter ligger sex sensorer och sändare nergrävda. När man har funnit rätt sändare och sonden träffar den mjuka plattan går ljud- och ljussignalen. Därefter kan du själv kontrollera hur lång tid söket tog. Statistiskt sett visar det sig att grävningen tar längre tid än söket. Det är viktigt att minimera söktiden för grävningen tar mycket längre tid än man tror.